Ако је ово истина …

Овај чланак сам нашао пре неког времена на интернету. Питам се шта ће бити ако је све ово истина??!!

РАСУЛО: Ученици могу да се туку у школи!

Министарство не реагује: На семинарима које наставници плаћају 10.000 динара предавачи их саветују да ђаке лепо замоле да престану са тучом, као и да их не шаљу кући ако на час дођу пијани.

Ако ученик преписује, наставник треба да му омогући да настави с радом, јер на тај начин ученик показује интересовање и труди се за своју оцену. Ако наставник види да се два ученика туку, може само мирно да их замоли да престану, а никако не сме физички да их раздвоји. Дрогиран и пијан ученик не сме се упутити кући, као ни онај који нема уџбеник. Ово наставници и учитељи слушају на обавезним стручним семинарима које, између осталог, често плаћају из свог џепа у просеку од 3.000 до чак 10.000 динара, јер локалне самоуправе које су дужне да финансирају семинаре немају средстава.

Недодирљиви

Г. Р., наставник из Врњачке Бање који је похађао обавезни семинар, каже да се слушају савети по којима су ђаци потпуно недодирљив појам, а наставници без икаквих права.
– Ти предавачи су углавном људи који ни дана нису провели у учионицама, него су педагози и психолози или чак правници и економисти који су завршили одређену обуку. Тако да се семинари своде на „прежвакавање фраза“ које су научили на тим обукама и на преписивању превазиђених закона – прича наставник који је због страха од отказа инсистирао на анонимности.

Јасна Јанковић из Уније синдиката просветних радника каже да право на организацију семинара добијају поједине, посебно увезане групе људи из разних професија и то у веома нејасним околностима.

– Похађање семинара је веома накарадно. Моје колеге које су желеле да организују семинаре нису могле да уђу у тај затворени круг јер их организују појединци који често у својим професијама и нису у контакту с децом. То могу да буду психолози, правници, економисти који раде, на пример, као директори или секретари школа – прича Јанковићева и додаје да се семинари држе и на приватним факултетима.

Министарство просвете саопштило је да је за организацију семинара надлежан Завод за унапређење образовања. Од њих до закључења броја нисмо добили одговоре на спорна питања.

Јанковић: Право на организацију семинара добијају повезане групе људи

ЧИЊЕНИЦЕ /Ово слушају наставници на семинарима/

– Ако дете преписује, треба му омогућити да настави с радом, али га замолити да престане. Ако не престане, дозволити ученику да преписује, јер на тај начин показује да зна где се у књизи налази градиво. Строго је забрањено ученика који преписује казнити смањеном оценом или јединицом.
– Ученик може да поништи сваку оцену коју добије – на семинарима се саветује да се ученику који поништи оцену на испиту који уследи да боља оцена, јер треба подржати то што се ученик бори за своју оцену.
– Ако један ученик злоставља другог, по закону се не сме преместити у другу школу, па чак ни у друго одељење без сагласности родитеља која обично изостане. Практично, жртва је принуђена да цело школовање трпи злостављање, или да се још више понизи и тражи да се сама премести.
– Ако ученик проспе воду, сок или баци смеће на под школе, ни под којим условима му се не сме рећи да то подигне или почисти јер је то експлоатација дечје радне снаге.
– Ако наставник или полицајац виде да ученик продаје или конзумира дрогу, не сме да га претреса, нити да му извади дрогу из џепа. Такође, дрогиран и пијан ученик не сме се упутити кући јер је основна школа обавезна и свако има право да похађа наставу.

Advertisements

About muricmilorad

Diplomirani inženjer elektrotehnike, smer Energetski sistemi. Specijalista za internet tehnologije. CERTIFIED SOFTWARE DEVELOPER. Zaposlen u Tehničkoj školi u Užicu. Volim knjige, muziku, računare.

Posted on 13. јуна 2014., in Некатегоризовано. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: