Школа некад и сад ?

Пре неколико дана колега ми је донео један занимљив чланак, мада не знам из ког часописа. Коментаре остављам Вама.

Ситуација 1:

Петар и Марко су се потукли у школи.

1982. – Окруже их друга деца. Петар победи. Један другоме стегну руке и постану најбољи пријатељи.

2012. – Директор школе позове полицију, која саслуша оба дечака и њихове родитеље. Оба дечака и родитељи морају читаву годину да посећују програм за спречавање насиља.

Ситуација 2:

Роман је немиран у разреду и омета друге ученике.

1982. – Учитељица га пошаље код директора и тај му прилепи неколико васпитних. Роман се после тога врати у разред, где је миран најмање 7 дана и не омета наставу. Након тога се лекција понавља. Кроз неколико година постане паметнији, умири се и постане вредан човек.

2012. – Романа пошаљу школском психологу, која га упути даље код психијатра, а овај му да таблете за смирење. Роман добија потврду да је дете са посебним потребама. Романови родитељи добијају додатак за дете са посебним потребама. Постаје болесник тако да годинама посећује психијатријске установе.

Ситуација 3:

Матију боли глава и носи неколико аспирина у школу.

1982. – Од учитељице добије чашу воде да може попити таблете.

2012. – Учитељица обавести школског психолога да Матија узима некакве таблете, ова обавести директора који позове полицију.Матија бива саслушан због могућег поседовања дроге и у његовој кући направе рацију. После тога се још дуго говори да се Матија сигурно дрогира и да је наркоман.

Ситуација 4:

Неопрезно се играјући лоптом мали Иван разбије комшијама прозор.Због тога га његов отац пресавије преко колена и каишем му нацрта неколико линија по голој задњици.

1982. – Иван постане пажљивији у игри. Израсте у нормалног дечака, заврши школе и постане успешан у своме занимању.

2012. – Ивановог оца затворе због злостављања детета. Ивана дају у хранитељску породицу, а временом постане члан локалне банде малолетних деликвената. Психолог уверава Иванову сестру да је и она морала бити злостављана, тако да њихов отац проведе три године у затвору.

Ситуација 5:

Мирко напуни конзерву барутом који је извадио из неколико петарди и том направом разнесе мравињак.

1982. – Мрави изграде нови мравињак.

2012. – Због експлозије позову полицију, војску и специјалне јединице. Мирка осумњиче за терористички акт. Служба државне безбедности се придружи истрази и почне детаљно истраживати Миркове родитеље, заплене им компјутере, а осталу децу привремено стављају у сигурне куће. Мирков је отац на листи могућих државних непријатеља.

Ситуација 6:

Током игре Јелена падне и огребе колена. Док плаче приђе јој учитељ, обрише јој колена, загрли је и помилује како би је утешио.

1982. – Јелени је одмах боље и убрзо настави са игром.

2012. – Учитеља оптуже за непоштовање дететовог права на лични интегритет и непримерено додиривање малолетне особе. Појави се сумња да је педофил. Бивају саслушавана и друга деца да би се утврдило није ли и њих непримерено додиривао. Учитеља привремено суспендују до завршетка истраге. После вишегодишњег поступка, он бива условно осуђен, а случај због неуспешних жалби завршава на европском суду. Јелени, као жртви злостављања, предложе да редовно посећује психотерапеута.

Advertisements

About muricmilorad

Diplomirani inženjer elektrotehnike, smer Energetski sistemi. Specijalista za internet tehnologije. CERTIFIED SOFTWARE DEVELOPER. Zaposlen u Tehničkoj školi u Užicu. Volim knjige, muziku, računare.

Posted on 31. децембра 2012., in Некатегоризовано. Bookmark the permalink. Поставите коментар.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: